Välj namnet på hälsorådet som ska ha årsmöte
ex. Stockholm, Järfälla, Jönköping
Här skriver ni den skola eller fritidsgård som hälsorådet finns på.
Fyll i: ÅÅÅÅMMDD
LOK-stöd är bidrag som kommer från Riksidrottsförbundet, om föreningen får bidrag från RF kan man inte får bidrag från Reacta. Så för att få bidrag från Reacta måste rutan klickas i.
För att få friskvårdsbidrag och att alla kan rösta på årsmöte behöver alla vara medlemmar. OBS! Ni måste bli medlem varje år!
Med dessa ord börjar man alltid ett möte. När man säger det vet alla att årsmötet börjar eller startar. Lycka till med mötet.
De som väljs här behöver ej ha samma roller senare i föreningen. Alltså bara för att man väljs som sekreterare för mötet innebär det inte att man är det i hälsorådet.
Hen som håller i mötet, ser till att alla får prata och att varje punkt här beslutas demokratiskt genom röstning.
Den som skriver här på datorn nu och fyller i allt. Sekreteraren får också det färdiga protokollet från mötet. Kom ihåg att skriva under protokollet när ni får det.
Det är viktigt att ni skriver rätt epost här eftersom vi skickar protokollet till denna epostadress. Efter ni fått protokollet ska mötesordförande, mötessekreterare och justerare skriva under protokollet.
Det är viktigt att ni skriver rätt epost här eftersom vi skickar protokollet till denna epostadress. Efter ni fått protokollet ska mötesordförande, mötessekreterare och justerare skriva under protokollet.
Justerare är hen som läser protokollet och ser till att det som beslutades och det som dokumenterades stämmer.
Justerare är hen som läser protokollet och ser till att det som beslutades och det som dokumenterades stämmer.
Godkännande av kallelsen betyder att ni som nu är på mötet ska kolla om inbjudan till det här årsmötet har skickats till alla medlemmar. Så att alla som vill kan delta. Inbjudan ska också ha skickats minst en vecka innan årsmötet.
Dagordningen är de saker som ni ska prata om på mötet. De saker ni ska prata om på det här mötet ser ni nedan. Vill ni ta upp något som inte finns på dagordningen kan ni lägga till det och skriva om det under övrigt.
Hur många personer som är på mötet.
Kassören kollar vilket saldo hälsorådet hade på kontot 31/12 förra året.
De pengar som hälsorådet fått under året i friskvårdsbidrag från Reacta.
Här fyller ni i hur mycket friskvårdsbidrag ni fick förra året från Reacta. Är ni osäkra kan ni titta på https://www.reacta.se/medlem2/friskvardsbidrag
Där står hur mycket friskvårdsbidrag varje hälsoråd har fått.
Om hälsorådet har medlemsavgift så fyller ni i hur mycket pengar ni fått in.
Om ni fått bidrag från någon annan än Reacta så fyller ni i det här. T.ex. föreningsbidrag från kommunen.
Här fyller ni om ni t.ex haft ett disco eller sålt fika och på så sett fått pengar.
Räkna ihop alla intäkter.
De kostnader som hälsorådet haft under året. ex. entreavgifter, inköp av material.
Om ni hyrt någon lokal som ni betalt för fyller ni i det här.
Om hälsorådet gjort resor som kostat så fyller ni i det här.
Om ni inhandlat någon form av mat, fika eller liknande.
Om ni köpt in material eller utrustning, t.ex penslar, fotbollar med mera.
Här fyller ni i det som inte passar in på någon av de andra.
Räkna ihop alla kostnader.
Fyll i förnamn och efternamn.
Fyll i förnamn och efternamn.
Fyll i förnamn och efternamn.
Glöm inte att skriva hela deras namn och funktion i styrelsen som t.ex. vice ordförande
Ansvarsfrihet betyder att styrelsen har arbetat för att genomföra det som bestämdes på förra årsmötet. T.ex. vad friskvårdsbidraget ska användas till. Vilka aktiviteter som skulle genomföras.
Som revisor kan du ta reda på det på flera sätt. Titta i föregående årsmötesprotokoll och sen fråga medlemmar och styrelsen om vad som är gjort. Du kan också läsa styrelseprotokoll. Har de använt aktivitetsboken från Reacta kan du be om den. Här kan aktiviteter i hälsorådet skrivas ned liksom styrelseprotokoll.
Har styrelsen följt budgeten och arbetat för att genomföra det förra årsmötet bestämdes kan du som revisor ge styrelsen ansvarsfrihet. Är det något som inte stämmer? Då kan du be styrelsen förklara varför det inte har blivit som årsmötet har bestämt. Ibland kan saker ändras och styrelsen kan inte genomföra det som bestämdes. Det är okej.
Har styrelsen gjort något helt annat än vad förra årsmötet beslutade om, använt pengarna helt felaktigt, tagit beslut som strider grovt mot stadgarna eller som är brottsligt? Då kan du inte ge styrelsen ansvarsfrihet.
De aktiviteter som ni beslutar om här kommer alla medlemmar i Reacta att få rösta på. Är aktiviteterna liknande eller lika kommer kansliet på Reacta att slå ihop dem till ett förslag från er som alla medlemmar får rösta på.
De aktiviteter som får flest röster kommer vi sedan att göra på nästa gemenskapsträff!
Det går bra att ha samma postioner flera år, men ni får prova på olika roller om ni vill. Samma person får inte ha flera positioner.
En framgångsfaktor många skolor och mötesplatser rapporterar i arbetet med hälsoråd är att hälsorådscoachen delar ansvaret att vara kassör med en medlem som är barn/ungdom. Det skapar empowerment då barn och unga kan vara delaktiga och ta ansvar så långt det är möjligt.
Tips! Fundera på vem som ska vara kassör och vem som ska vara vice kassör. Att barn och unga blir kassör skapar mycket empowerment som lyfter det hälsofrämjande arbetet ytterligare en nivå. Att ett barn/ungdom blir vice kassör ökar också empowerment om ni väljer att hälsorådscoachen blir kassör.
En stark framgångsfaktor i arbetet med hälsoråd är att välja en yngre vice ordförande, vice sekretare och en vice kassör. Dessa sitter i styrelsen precis som de andra i styrelsen och får lära sig att driva hälsorådet tillsammans med ordinarie ordförande, sekreterare och kassör.
De kan sedan enkelt ta över rollerna som ordinarie ordförande, kassör och sekreterare när äldre barn och unga slutar i verksamheten. Det gör hälsorådsarbetet mycket enklare och sparar massor av tid för hälsorådscoachen.
Välj gärna barn/ungdom som vice kassör eller som kassör. De ökar empowerment och lyfter det hälsofrämjande arbetet ytterligare en nivå.
Fyll i för och efterman på den hälsorådscoach ni väljer.
En hälsorådscoach är personal på skolan eller fritidsverksamheten som coachar hälsorådet och som sitter i styrelsen. OBS! Hälsorådscoachen behöver gå Reactas hälsorådscoachutbildning.
Se www.reacta.se/kursguiden
Fyll i för och efterman på den hälsorådscoach ni väljer.
En hälsorådscoach är personal på skolan eller fritidsverksamheten som coachar hälsorådet och som sitter i styrelsen. OBS! Hälsorådscoachen behöver gå Reactas hälsorådscoachutbildning.
Se www.reacta.se/kursguiden
Fyll i för och efterman på den hälsorådscoach ni väljer.
En hälsorådscoach är personal på skolan eller fritidsverksamheten som coachar hälsorådet och som sitter i styrelsen. OBS! Hälsorådscoachen behöver gå Reactas hälsorådscoachutbildning.
Se www.reacta.se/kursguiden
Revisorn får inte sitta i styrelsen. Det går bra att välja samma som man hade föregående år.
Avgiften kan vara 0k r. Tänk på att vissa kommuner kräver medlemsavgift för att ni ska få bidrag till att hyra hall. Kontakta kommunen där ni bor vid frågor.
Här kan ni välja hur friskvårdsbidraget ska betalas ut.
- Ni kan välja att kassören startar ett eget sparkonto i sin bank. Det är helt gratis.
- Ni kan välja att få pengarna utbetalda via swish. Swish kan vara kopplat till sparkonto (val nr 1) som kassören har eller till ett föreningskonto (val nr 2). Med swish får ni friskvårdsbidraget lite snabbare.
- Ni kan välja att starta ett föreningskonto med bankgiro i valfri bank. Föreningskontot blir då hälsorådets helt egna bankkonto. De flesta banker tar cirka 5000 kr i anslutningsavgift samt mellan 1000-2000 kr per år i avgift. Då får ni också ett bankkort som ni kan betala direkt med. Välj detta om ni planerar att bli ett hälsoråd med många medlemmar och t.ex. ska söka föreningsbidrag i kommunen. Då behöver ni oftast ett föreningskonto i banken.
- Ni kan välja att friskvårdsbidraget betalas ut till kommunens konto. Pengarna är fortfarande era och inte kommunens. Det är fortfarande ni som demokratiskt bestämmer vad pengarna ska användas till. Väljer ni detta alternativ behöver ni samarbeta med kommunen för att använda pengarna. Firmatecknaren som ni väljer kan kontakta kommunen när ni ska köpa in saker eller om ni vill få pengarna utbetalt i kontanter via en avi. Tag kontakt med ekonomiadministratören på er skola eller i er kommun.
Om ni väljer att få utbetalning via bankkonto.
Namn på kassören. Många väljer hälsorådscoachen som kassör. Det kan också vara barn och unga på skolan eller på mötesplatsen. Det finns ingen åldersgräns på en kassör.
Här anger du ditt telefonnummer som vi kan nå dig på om det skulle vara något. Vi kommer inte skicka pengarna på detta telefonnummer (om du valt swish ovan) som du anger här.
Här kan du t.ex. ange telefonnumret till din jobbmobil.
Peronummer inkl fyra sista siffrona. ÅÅMMDD-XXXX
Klicka i denna ruta, skriv ut protokollet, signera det. Spara det sen i en pärm.
Välj den medlem som ni utser som ombud (representant) till riksårsmötet. Inbjudan kommer att skickas till den personens mejl som ni anger.
Välj gärna här en medlem som är barn/ungdom. Det stärker barn och ungas kontroll och tilltro till den egna förmågan (empowerment), vilket är definitionen av hälsofrämjande arbete.
Välj gärna här en hälsorådscoach eller en samordnare på skolan eller mötesplatsen. Din röst som samordnare och hälsorådscoach är oerhört viktig för ett framgångsrikt hälsofrämjande arbete på skolan eller fritidsverksamheten.
Gör din röst hörd på årsmötet och var med och påverka t.ex.:
- vad för kunskap och stöd behöver du för att coacha hälsoråden för goda effekter på hälsa och lärande?
- vad behöver du för att få med all personal i arbetet?
- vad behövs för att få med rektor
- vad ska vi i Reacta göra tillsammans för att påverka politiker att satsa mer på det hälsofrämjande arbetet?
Fanns inte det ni ville i årsmötesprotokollet? Då kan ni ta upp det ni vill prata om och ta beslut här T.ex. om ni vill byta namn på hälsorådet.
När ni trycker skicka så kommer ni få en pdf med protokollet till de e-postadresser ni anget.
Mötessekreteraren kontrollerar att allt är rätt skrivet. Sen kontrollerar justeraren. Därefter skriver alla på protokollet. Spara protokollet i en pärm eller digitalt påskrivet.
När trycker skicka så kommer ni få en pdf. Skriv ut och skriv under.